Galdeblære

I denne artikel:

Galdeblæren

 

Hvor sidder galdeblæren?

 

Menneskets galdeblære er et organ i fordøjelsessystemet  i form af en pæreformet sæk, som ligger øverst til højre i bughulen under leveren. 

 

Galdeblærens funktion

 

Galdeblærens funktion er opbevare galde mellem måltider samt at reabsorbere vand til at koncentrere galden.

 

Galde producers i leveren og flyder fra leveren ind i galdeblæren, hvor den opbevares. Efter indtagelse af mad klemmer galderblæren den opbevarede galde ind i en galdeblæregang (ductus cysticus), videre ned i den fælles galdegang (ductus choledochus) og ind i tolvfingertarmen, hvor galden udgør en væsentlig del af fordøjelsesprocessen i form af emulsion af fedt. Emulsion er en opløsning af fedt i vand, således, at fedtstofferne ikke optages direkte. Dog optages såkaldte “korte fedtsyrer” direkte i tarmens celler uden galdens påvirkning. 

 

 

Lidelser og tilstande i galdeblæren

 

Typiske symptomer

 

Symptomer forbundet med galdeblæren er forårsaget af sygdomme og tilstande, som skader galdeblære, lever og galdegange og forstyrrer fordøjelsen.

 

Symptomerne varierer afhænig af den underliggende årsag. De kan opstå pludseligt eller gradvist over længere tid.

 

Det mest udbredte symptom er at få ondt i maven efter et måltid. Smerten kan manifestere sig som:

 

 • Epigastriske smerter – dvs. smerter mellem brystbenet og navlen
 • Generelle mavesmerter
 • Mavesmerter øverst i højre side
 • Smerter, som stråler op i højre side af brystkassen, ud i højre arm eller ind i ryggen

 

Mange mennesker oplever ingen symptomer og er derfor ikke klar over, at de har en lidelse i galdeblæren – f. eks. galdesten eller kræft i galdeblæren.

 

Det mest karateriske symptomer ved tilstande eller lidelser i galdeblæren er mavesmerter. Ofte optræder smerterne minutter efter indtagelse af mad- eller drikkevarer.

 

Andre symptomer forbundet med tilstande og lidelser i galdeblæren kan bl. a. være:

 

 • Grå eller lerfarvet afføring
 • Mørk urin
 • Gulsot
 • Feber og kuldegysninger
 • Appetitløshed
 • Kvalme med eller uden opkast
 • Sveden
 • Vægttab

 

Nogle gange kan symptomer forbundet med tilstande og lidelser i gladeblæren forveksles med symptomer på andre lidelser og tilstande såsom mave-tarm-infektion (gastroenteritis), hjerteanfald, dårlig fordøjelse eller mavesår.

 

Det er vigtigt at opsøge akut lægehjælp, hvis du har symptomer på en lidelse i galdeblæren. Undgå at formode, at symptomerne skyldes en mindre alvorlig lidelse såsom dårlig fordøjelse. Kun en grundig læegeundersøgelse kan fastslå årsagen til symptomerne.

 

 

Galdesten

 

Den mest udbredte lidelse i galdeblæren er galdesten (cholecystolithiasis). 

 

Galde produceres af leveren, koncentreres og opbevares i galdeblære og udskilles i tarmen for at hjælpe med fordøjelsen af fødevarer. Hvis er tale om galdesobstrution – dvs. blokering for tilstrømning af galde til tarmen som f. eks. galdesten – vil du  få en unormal lys  afføring, der typisk er  grå eller lerfarvet. Desuden er mørk urin og gulsot typiske symptomer.

 

I de fleste tilfæde skyldes galdesten for meget kolesterol i galden, som er opbevaret i galdeblæren. Kolesterolet udfældes som krystaller, som med tiden danner galdesten.

 

Desuden kan dannelse af galdesten skylde, at galden indeholder for høje niveauer af bilirubin – et affaldsstof, som dannes i leveren. Denne type galdesten kaldes pigmentsten. Kvinder er meget mere tilbøjelig til at udvikle galdesten end mænd.

 

Galdesten i  galdegangene (choledocholithiasis) opstår, når galdesten bevæger sig ud af galdeblæren og gennem en galdeblæregang, men sætter sig fast i den fælles galdegang (ductus choledochus)

 

 

Galdeblærebetændelse

 

Betændelse i galdeblæren (cholecystitis) opstår, når en galdesten bliver fanget i en galdeblæregang (ductus cysticus). Galdeblærebetændelse er således en komplikation ved galdesten. Galdeobstruktionen medfører en kemisk irritation af galdeblæren.

 

Eftersom kvinder statistisk set er ca. 3 gange så udsatte for galdesten end mænd, forholder det sig på samme måde, hvad angår galdeblærebetændelse.

 

Akut galdeblærebetændelse forårsager pludselig voldsom inflammation, mens kronisk galdeblærebetændelse involverer en gradvis infllamation af galdeblæren.

 

 

Kræft i galdeblæren

 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er årsagen til kræft i galdeblære og galdegangge ukendt. Ca. 200 danskere får årligt  kræft i galdeblære eller galdegange. En smule flere kvinder rammes af denne type kræft, hvilket muligvis skyldes en sammenhæng mellem galdestenssygdom og risici for at udvikle kræft i galdeblære i galdegange.

 

 

Kilder

 

Lægehåndbogen – “Galdestenssygdom”

http://laegehaandbogen.dk/mave-tarm/tilstande-og-sygdomme/galdeveje/galdestenssygdom-2292.html

 

Sundhedsguiden – “Galdesten (Cholecystolithiasis og choledocholithiasis)”

http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/mave-og-tarm/leveren-galdeblaeren-og-bugspytkirtlen/galdesten-(cholecystolithiasis-og-choledocholithiasis)-/

 

Apoteket “Betændelse i galdeblæren ved galdestenssygdom (cholecystitis)”

http://www.apoteket.dk/Sygdomsleksikon/SygdommeEgenproduktion/Betaendelse%20i%20galdeblaeren%20ved%20galdestenssygdom.aspx

 

Sundhedsguiden – “Galdeblærebetændelse (cholecystitis)”

http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/mave-og-tarm/leveren-galdeblaeren-og-bugspytkirtlen/galdeblaerebetaendelse-(cholecystitis)-/

 

Kræftens Bekæmpelse – “Kræft i galdeblære og galdegange”

http://www.cancer.dk/Hjaelp+viden/kraeftformer/kraeftsygdomme/galdeblaere_galdegange/