Hævede fødder

I denne artikel:

 

Produkter der anbefales mod hævede fødder, inkluderer:

 

 

Generelt om hævede fødder

 

Hvorfor får man hævede fødder?

 

Hævede fødder skyldes som regel enten utilstrækkelig fysisk aktivitet  eller en underliggende lidelse eller tilstand.

 

Utilstrækkelig fysisk aktivitet

 

De fleste har oplevet at have hævede fødder efter eksempelvis længerevarende flyrejser, hvor man er tvunget til at sidde ned i den samme position i længere tid 

 

Hævede fødder kendetegnes ved ophobning af væske i én eller begge fødder. Pga. tyngdekraftens påvirkning vil væskeretentionen som oftest opstå i fødder, ankler eller ben.

 

Ophobning af væske kan opstå i vævet i en hvilken som helst del af kroppen. Den lægevidenskabelige betegnelse for overskydende væske i kroppen er ødem.

Heldigvis er ødemer normalt ufarlige, og hævelsen forsvinder forholdsvist hurtigt efter at man igen får gang i blodomløbet i fødder og ben.

 

Hvis man har siddet eller stået stille i længere tid, kan blodet have svært ved at strømme tilbage op til hjertet, da venepumpen, der trækker blodet opad gennem venerne, stimuleres af muskelaktivitet (primært ved sammentrækning af lægmusklerne).

 

Hvis dette er årsagen til hævelsen i dine fødder, er det vigtigt, at du går flere små ture i løbet af dagen. 

 

Underligggende tilstande og lidelser

 

De fleste tilstande eller lidelser, som forårsager hævelser i fødderne, er ikke alvorlige. Alligevel er det nødvendigt at få stillet en diagnose hos lægen, da behandlingen tager udgangspunkt i årsagen. Det nytte ikke noget at lægge kolde omslag om den hævede fod, hvis årsagen eksempelvis er åreknuder.

 

Desuden kan hævede fødder være symptom på livstruende lidelser og tilstande såsom blodpropper i benet (dyb venøs trombose) eller hjerte- og nyresvigt, hvilket kræver akut lægehjælp.

 

Derfor er det under alle omstændigheder vigtigt at få stillet en diagnose hos lægen – især hvis man mener, at hævelsen i fødderne ikke skyldes utilstrækkelig fysisk aktivitet.

 

Mange gravide kvinder oplever hævelser i fødder, ankler og ben under graviditeten. For nogle kvinder er det endda normalt at få hævede fødder i forbindelse med deres  menstruationscyklus.

 

 

Generelt om behandling af hævede fødder

 

Desuden er det vigtigt, at du holder regelmæssige pause for at strække benene, når du kører langt i bil. Hvis du er på en længerevarende flyrejse eller en anden situation, hvor du er tvunget til at sidde ned i lang tid, bør du vippe med fødderne regelmæssigt for at få gang i venepumpen.

 

Såfremt hævede fødder er et symptom på en underliggende lidelse, tager behandlingen udgangspunkt i denne. 

Hvis hævede fødder er et symptom i sig selv, er de generelle råd mod dårligt blodomløb normalt tilstrækkelig behandling.

 

Næste side > Hævede fødder – Symptomer