ingefærs virkning

I denne artikel:

Du kan købe anbefalede kosttilskud med ingefær her

 

Hvilken virkning har ingefær?

 

Ingefær har længe været kendt for dens gavnlige virkning og igennem historien ingefærroden været anvendt til afhjælpe en lang række helbredsmæssige problemer hos mennesket – især i de asiatiske kulturer hvor den primært har været brugt mod:

 

  • Mavepine
  • Kvalme
  • Diarre

 

I de vestlige lande har ingefæren først vundet indpas som naturlægemiddel i de seneste årtier, hvilket bl.a. betyder, at mængden af forskning i ingefærens virkning på sygdomme såvel som menneskekroppen generelt, fortsat er begrænset.

 

Derfor kender man endnu ikke den eksakte virkning af ingefæren hos mennesket – og det er ligeledes svært at vide, om påstandene om ingefærens helbredende egenskaber er sande eller falske. 

 

Videnskabelige undersøgelser af ingefærs virkning

 

Følgende undersøgelser og redegørelser afklarer nogle af de vigtigste fakta om ingefærs virkning:

 

  • Kvalme som følge af kemoterapi: En indisk undersøgelse fra 2003 påviser ingefærens lindrende virkning på kvalme og opkast forårsaget af kemoterapi.

 

  • Søsyge: I en dansk undersøgelse af ingefærs egenskaber fra 1988 hvor man undersøgte 80 kadetter, der ikke var vante til at sejle i høj bølgegang, kunne man konstatere, at ingefær reducerede tendensen til opkast og koldsved (fremkaldt af søsyge) betydeligt i forhold til placebo. Det er endnu uklart om ingefær har en effekt på andre former for transportsyge (køresyge, luftsyge).

 

  • Morgenkvalme (graviditet): I en dansk undersøgelse fra 1991 tog 30 gravide kvinder med udtalt morgenkvalme over 4 dage dagligt 4 x 250 mg ingefærpulver i kapsler. Resultatet var, at 19 af kvinderne (70,4%) oplevede en bedring af morgenkvalme i forhold til en tilsvarende periode med placebo. Konklusionen på undersøgelsen blev derfor, at 1 g ingefærpulver over 4 dage var bedre til at mindske eller afhjælpe morgenkvalmen end placebo.

 

  • Komplikationer af diabetes: En undersøgelse fra Kuwait i 2006 – udført på laboratorierotter – indikerer at ingefær muligvis kan have en gavnlig virkning på komplikationer af diabetes som f.eks. diabetisk øjensyge (retinopati).

 

  • Ovariecancer: Forskere har i øvrigt i flere undersøgelser kunne påvise ingefærs evne til at hæmme kræftcellers vækst ved ovariecancer (kræft i æggestokkene). En af undersøgelserne kan ses her.

 

Herudover findes der en britisk redegørelse af ingefærs virkning fra 2000, hvor man systematisk sammenholder flere undersøgelser af ingefærs virkning (inkl. nogle af ovenstående). Her konkluderer forskerne, at ingefær virker bedre end placebo mod søsyge, morgenkvalme og kvalme forårsaget af kemoterapi.

 

Der findes desuden flere undersøgelser, der peger på, at ingefær kan afhjælpe kvalme, der opstår under- eller efter operationer (kirurgiske indgreb). Omvendt har andre undersøgelser givet tvetydige resultater eller indikeret, at ingefær ikke har nogen virkning i forhold til operationer.

 

Ifølge det amerikanske sundhedsvæsen er ingefær sandsynligvis virksomt mod: 

  • Kvalme efter operationer
  • Svimmelhed (inkl. kvalme som symptom på svimmelhed)
  • Morgenkvalme

 

Ifølge samme kilde er ingefær sandsynligvis ikke virksomt mod transportsyge og desuden ikke undersøgt tilstrækkeligt til at kunne dokumentere en effekt mod andre sygdomme (inkl. gigtsygdomme, kvalme som følge af kemoterapi, appetitløshed, forkølelse m.fl.).

 

Næste side > Ingefær og gigt