Knyster

I denne artikel:

 

Følgende produkter anbefales til behandling af knyster:

 

 

Generelt om knyster på fødderne

 

Hvad er en knyst?

 

En knyst (hallux valgus) er en hård knudeagtig frembuling yderst på storetåens grundled på indersiden af foden. Misdannelsen skyldes et skred af storetåens grundled, som får storetåen til at pege hen mod fodens øvrige tæer.  Leddet hæver op og forbindes ofte med smerter.

 

Har storetåens grundled ved mere end 20 % valgisering, har den tendens til lettere at blive presset yderlige udad. Efterhånden kan slimsækken på fodens inderside irriteres så meget, at slimsækbetændelse danner den hævelse, som kendetegner en knyst.

 

Ledskreddet kan med tiden medføre deformiteter på de øvrige tæer. Ligeledes kan andre deformiteter på fødderne være årsag til dannelsen af knyster.  Derfor behandles knyster på fødderne ofte sammen med andre fodlidelser såsom hammertæer og nedfalden forfod.

 

En tilsvarende knyst kan desuden fremtræde på ydersiden af foden, hvor lilletåen peger indad mod fodens øvrige tæer. Dog forekommer knyster sjældent på ydersiden af foden.

 

Behandlingformen afhænger af alvorsgraden. Ofte er skoindlæg eller udskiftning af sko tilstrækkeligt, mens alvorligere knyster kan nødvendiggøre en operation.

 

Hvem får knyster på fødderne?

 

Knyster dannes typisk som følge af regelmæssig belastning af storetåens grundled, der med tiden gradvis skrider ud af sin naturlige stilling. Ledskredet skyldes i mange tilfælde fodtøj, som er stramtsiddende eller har en smal eller spids form såsom højhælede sko. Derfor er det ikke så underligt, at 90 % af patienter med knyster er kvinder. Da prævalensen knyster på f'ødderne er ca. halvdelen af den voksne befolkning, kan det udledes, at de fleste kvinder udvikler knyster på et tidspunkt i livet.

 

Gik du i upassende fodtøj inden knysten opstod, så er det efterfølgende ikke meget lettere at finde sko med plads til tæerne, da foden er blevet bredere og mere følsom. Derved belastes knysten ofte fortsat, selvom du har skiftet over til sundere sko.  Med andre ord; har du først udviklet knyster, er det svært at undgå en forværrelse af tilstanden.

 

Mennesker med nedsunken forfod er mere disponeret for knyster.  Desuden kan ledskreddet af storetåen grundled påvirke de nærmeste tæer, som kan udvikle en hammertåstilling. Ofte opereres knyster på fødderne sammen med andre lidelser, som enten er medvirkende årsag knystdannelsen eller komplikation heraf. 

 

Næste side >Knyster – Årsager og Symptomer