Knyster – årsager og symptomer

I denne artikel:

 

Følgende produkter anbefales til behandling af knyster:

 

 

Symptomer på knyster

 

Typiske symptomer på knyster er:

 

  • En udbuling på ydersiden af storståens grundled på indersiden af foden 
  • Storetåen vender ind mod fodens øvrige tæer – ofte krydses den nærliggende tå
  • Smerter som følge af slimsækbetændelse omkring leddet
  • Rødme omkring storetåen
  • Nedsat bevægelelighed af storetåen

 

 

Årsager til knyster

 

Den præcise årsag til knyster kendes ikke. Dog kan det konstateres, at dannelsen af knyster er sammenfaldende med følgende forhold:

 

  • Fodens struktur: Hvis du har medfødte fodskavanker, som typisk involverer fodens mekaniske struktur, er du i særlig grad tilbøjelig til at udvikle knyster på fødderne.  Deformiteter som f. eks. nedfalden forfod og hulfod er sammenfaldende med dannelsen af knyster. 

 

  • Autoimmune lidelser: Mennesker med gigt- og bindevævssygdomme (reumatologiske lidelser) såsom leddegigt og bestemte former for neurologiske lidelser, der påvirker fødderne –  som f. eks. multipel sklerose – er disponeret for knyster. 

 

Den udløsende årsag

 

Som de to ovenstående risikofaktorer indikerer, er knyster er ikke arvelige i sig selv, men snarere lettere at udvikle hos nogle mennesker end andre. Hvis disse var årsager til dannelsen af knyster, ville 9 ud af 10 mennesker med knyster på fødderne ikke være kvinder.

Nej, forklaringen er nærmere, at næsten kun kvinder belaster storetåen, idet de ofte går med fodtøj med for meget lidt plads til tæerne. Stramme eller spidse sko såsom højhælede sko belaster storetåens grundled. Med tiden kan gentagen tryk på leddet medføre gradvise ledskred. Efterhånden inflammeres slimsækken omkring leddet, hvorved hævelsen danner den karakteriske udbuling på indersiden af foden, som kaldes en knyst. 

 

Næste side > Knyster -Behandling