Krampe i benet

I denne artikel:

Produkter der anbefales mod benkramper inkluderer: 

 

 

Generelt om kramper i benene

 

Kramper i benene er  muskelkramper, der kendetegnes ved at de opstår pludseligt (uden forudgående tegn eller symptomer) og består af en hurtigt og hård sammentrækning af muskler i benet.

 

Ømheden og smerterne der opleves efter en krampe i benet, kan variere meget; hos nogle mennesker er det en kortvarig gene uden større betydning, hvor ømheden hos andre kan vare ved i op til ét døgn.

 

Kramper i benene opstår typisk:

 

  • I lægmusklen
  • Under knæet
  • Bagved knæet
  • I muskler der krydser 2 led

 

Lårmusklerne og de mindre muskler i fødderne kan også rammes af muskelkramper.

 

Fakta om kramper i benene 

 

  • Kramper i benene forekommer oftest når kroppen er i hvile (typisk om natten – de såkaldte nattekramper)

 

  • Kramper i benene er den mest almindelige form for muskelkrampe i menneskekroppen

 

  • Kramperne opstår, når muskler i benene pludseligt og hurtigt trækker sig hårdt sammen

 

  • Forekomsten af benkramper er meget forskellig fra person til person; nogle får dem aldrig og andre får dem dagligt

 

  • Varigheden af en krampe i benet er normalt forholdsvis kort (fra få sekunder til 1 minut). I nogle tilfælde kan muskelkramper imidlertid vare i flere minutter

 

  • Kramper i benene bør ikke forveksles med tilstanden  uro i benene (på fagsprog: Restless Legs Syndrome)

 

Nattekramper

 

Kramper i benene forekommer typisk under hvile og er derfor meget almindelige om natten, hvilket af gode grunde har lagt navn til udtrykket nattekramper.

 

Nattekramper i langt de fleste tilfælde ufarlige og i grunden blot en mindre gene, der kan forstyrre nattesøvnen. I nogle tilfælde kan nattekramper dog være så kraftige eller hyppige, at de ødelægger nattesøvnen, hvilket naturligvis kan få konsekvenser for individets dagligdag.

 

Nattekramper kan dog også være tegn på mere alvorlige underliggende tilstande som f.eks. diabetes, perifer arteriesygdom (forsnævring af blodårerne i benene) eller uro i benene.

 

Gravide kvinder har i øvrigt en øget tendens til generelt af få kramper i benene – hvilket inkluderer nattekramper. Det er især i den senere del af graviditeten, at kramperne forekommer. Det er karakteristisk at nattekramperne hos gravide kvinder, at de varierer meget i sværhedsgrad – fra kvinde til kvinde såvel som i de enkelte tilfælde hos den samme kvinde.

 

Næste side > Krampe i benet – Årsager og forekomst