Luft i maven – årsager
I denne artikel:
Produkter der anbefales mod luft i maven, inkluderer:
Årsager til luft i maven
Der kan være mange grunde til, at man lejlighedsvist har luft i maven. I mange tilfælde er årsagen relateret til individets livsstil – især kosten.
Herudover kan følgende faktorer være årsager til luft i maven:
- Indtagelse af luft
- Fødevarer
- Medicin
- Bakterierne i tarmsystemet
- Sygdomme og tilstande
Læs mere om de enkelte årsager nedenfor.
Indtagelse
Når man spiser og drikker, sluger man samtidig luft – hvilket også gælder, når man tygger tyggegummi. Dette kan være en årsag til luft i maven.
Heruodver kan spisevaner (som f.eks. at spise for hurtigt eller at overspise) medføre øgede mængder luft i maven.
Nogle mennesker lider desuden af en tilstand kaldet aerofagi, hvor de ubevidst sluger mere luft end normalt, hvilket naturligvis kan resultere i øgede mængder luft i maven.
Fødevarer
Nogle fødevarer indeholder bestanddele, der ikke fordøjes let. Disse fødevarer passerer ufordøjede ned i tyndtarmen, hvor de endeligt nedbrydes i mere enkle bestanddele – inklusive gas (luft) – af de bakterier, der findes her.
Typiske gas-producerende fødevarer inkluderer:
- Bønner, linser, korn og kål
- Fiberrige fødevarer såsom fuldkornsprodukter, havregryn, pærer m.fl.
- Mælkeprodukter der indholder laktose
- Fruktose, sorbitol og manitol der findes i nogle fødevarer og i nogle sødemidler
- Kulsyreholdige drikkevarer (sodavand, danskvand, øl osv.)
Medicin
Flere forskellige medicintyper medføre luft i maven – dette gælder især:
- Afføringsmidler (laksativer)
- Medicin der giver tendens til konstipation
- Medicin der indeholder lactulose eller sorbitol
Antibiotika kan desuden forstyrre tarmenes naturlige bakterieflora og give luft i maven.
Bakterier
Bakterier kan danne overskydende luft i maven på 3 måder:
1. Mængden af bakterier og bakteriefloraens sammensætning er forskellig fra person til person, hvilket betyder, at mængden af gas der produceres, kan være større hos nogle indvider end hos andre
2. Fordøjelsen og absorptionen af fødevarerne i fordøjelsessystemet kan variere fra person til person, hvilket kan medvirke til en øget gas-produktion, der resulterer i luft i maven
3. Nogle mennesker har bakteriel overvækst i tyndtarmen (også kaldet SIBO) hvilket – pga. forstyrrelse af den normale fordøjelsesproces – medfører luft i maven
Sygdomme og tilstande
At have overskydende luft i maven – som hvis man f.eks. bøvser eller har afgang af tarmluft mere end 20 gange pr. dag – kan i nogle tilfælde indikere en sygdomme eller tilstand såsom:
- Konstipation
- Dumping syndrom
- Colitis ulcerosa
- Gastroøsofageal refluks
- Divertikulitis
- Gastroparese
- Irriteret tyktarm (IBS)
- Mavesår
- Crohns sygdom
- Cøliaki (glutenallergi)
- Fødevareallergi
- Fødevareintolerans (inkl. laktoseintolerans)
- Tumorer (svulster)
- Ascites (ophobning af væske i bughulen)
- Ovariecancer (kræft i æggestokkene)
- Hirschssprungs sygdom
- Eksokrin pancreasinsufficiens
- Kronisk intestinal pseudoobstruktion
Korttarmspatienter har desuden tendens til ofte at have luft i maven.
Næste side > Luft i maven – Symptomer og behandling