Meniskskade
I denne artikel:
Generelt om meniskskader
Hvad er en meniskskade?
Menisker er halvmåne-formede bruskskiver, som sidder fast oven på skinnebenet (tibia). På knæets inderside sidder den inderste menisk, mens den yderste menisk findes på ydersiden af knæet.
Meniskerne fungerer som støddæmpere og stabiliserer knæet – præcis ligesom diskusens funktion på rygsøjlen.
Pga. mindre fleksibilitet er den indre menisk mere udsat for skader såsom revner eller brud i bruskskiven. Derfor opstår langt de fleste meniskskader på indersiden af knæet. Statistisk set er sandsynligheden for en meniskskade på indersiden af knæet 4 gangere højere end en tilsvarende skade på ydersiden af knæet.
Meniskskader er en af de hyppigst forkomne knæskader.
Hvordan opstår en meniskskade?
Enhver kan pådrage sig en meniskskade. Dog er det især sportsfolk og ældre mennesker, som er eksponeret for denne type skader.
En akut meniskskade kan opstå pludseligt ved vridning af knæet, mens foden er plantet på jorden i en position med bøjet knæ – som regel når knæet i én og samme bevægelse roterer og strækkes fra en bøjet tilstand. Menisken kommer på denne måde i klemme mellem lårben og skinneben. Akutte meniskskader opstår som regel under sportsaktiviteter – især idrætsgrene såsom håndbold, fodbold og skiløb.
Desuden meniskskader udvikle sig gradvist som følge af slitage, efterhånden som menisken mister sin spændstighed. Ved degenerative lidelser såsom slidgigt i knæet kan et et stykke brusk brække af og efterlade flossede kanter. Endvidere kan det løse bruskstykke sidde i klemme i leddet og derved midlertidigt fastlåse knæleddet, så benet ikke kan strækkes helt.
Derfor vil det som regel føles mere komfortabelt at bøje knæet end at strække det. Smerter og nedsat bevægelighed i knæet afhænger af meniskskadens omfang.
Det er vigtigt øjeblikkeligt at søge lægelig behandling med henblik på at få stillet en diagnose. Hvis skaden ikke behandles korrekt eller udskydes, kan der opstå kroniske komplikationer.
Næste side > Meniskskade – Symptomer