Myggestik
I denne artikel:
Anbefalede myggemidler kan købes her
Generelt om myg og myggestik
Myg (Culicidae) er flyvende insekter, der er mest kendte for deres evne til at suge blod fra varmblodede dyr, hvilket inkluderer mennesker.
Hun- og hanmyg lever typisk af nektar og plantesaft, men hunmyggen er også i stand til at suge blod, fordi næringsstofferne heri er nødvendige for, at hun kan producere æg.
I Danmark findes omkring 30 forskellige myggearter, der stikker mennesker. Herudover findes der også en del myggearter, der ikke stikker.
Hvorfor får nogle mennesker flere myggestik end andre?
Det er et veldokumenteret videnskabeligt faktum, at nogle mennesker bliver stukket mere af myg end andre. Forskning fra 1990'erne har bl.a. påpeget, at jo mere kuldioxid kroppen udskiller, jo mere udsættes man for myggestik (og nogle mennesker udskiller mere kuldioxid end andre). Videnskaben har dog endnu intet klart svar på, hvorfor denne forskel eksisterer.
Man ved at myggesprays virker, fordi de maskerer de kropslugte, der tiltrækker myggene. Derfor har konklusionen længe været, at det er individuelle forskelle på kropslugte, der afgør om man er attraktiv for mygggene eller ej.
Der findes imidlertid mellem 300 og 400 kemiske lugte, der udskilles af menneskekroppen og forskerne har derfor svært ved at identificere hvilke specifikke lugte, der tiltrækker myg. Nyere undersøgelser peger på, at alle mennesker producerer lugte, der tiltrækker myg – men de mennesker der generelt er mindre attraktive for myggene, producerer flere kemiske lugte, der skræmmer myggene end andre.
Herudover mener man, at følgende faktorer kan øge risikoen for myggestik (fordi myggene i højere grad tiltrækkes):
- Graviditet: Gravide kvinder udånder 21% mere kuldioxid end andre mennesker. Gravide kvinders kropstemperatur er desuden ca. 1/2 grad celsius højere end andre, hvilket også kan virke tiltrækkende på myggene
- Øl: Hvis man drikker 33 cl. øl øges risikoen for myggestik. Dette skyldes sandsynligvis, at kropstemperaturen øges en smule eller at visse kemiske stoffer i huden ændres ved indtagelse af øl
Blodtype
Der findes adskillige undersøgelser der har vist, at blodtypen har en betydning for vores tendens til myggestik – men omvendt findes der også adskillige undersøgelser, der har påvist det modsatte.
Det er derfor endnu uvist om blodtypen er afgørende for, om man får myggestik eller ej. Det vides heller ikke, om blodtypen i kombination med andre faktorer – såsom kuldioxid eller kropslugte – kan have betydning for myggenes tendens til at stikke.
Myggestik og sygdomme
I nogle lande (ikke Danmark) kan myggestik medføre alvorlige sygdomme hos mennesket. Disse sygdomme inkluderer:
- Forskellige typer encephalitis (hjernebetændelse)
- Vest Nil-virus (West Nile virus)
- Denguefeber
- Malaria
- Gul feber
Symptomerne på sygdom overført via myggestik kan være:
- Feber
- Kraftig hovedpine
- Smerter i kroppen
- Kvalme
- Opkast
- Hævede lymfeknuder
- Udslæt
- Svimmelhed eller omtågethed
- Forvirring
- Lysfølsomhed
- Neurologiske forandringer (eksempelvis muskelsvaghed i den ene side af kroppen)
Næste side > Myggestik – Behandling