Oppustet mave

I denne artikel:

 

Følgende produkter der anbefales mod oppustethed:

 

 

Hvad er en “oppustet mave”?

 

I grunden dækker udtrykket oppustet mave over to ting:

 

1. Følelsen af at have en oppustet, stram og fyldt mave
2. Alle former for hævelser og udvidelser af maveregionen

 

I det følgende skelnes og defineres forskellen mere præcist mellem de to:

 

  • At have oppustet mave eller at føle sig oppustet kaldes også meteorisme og er en subjektiv følelse af, at maven er større end normalt. Oppustethed er et symptom, der har en sammenhæng med symptomet ubehag.

 

  • I modsætning hertil er udspiling af maven den objektive konstatering eller iagttagelse af, at maven er større end normalt. Udspiling af maven kan konstateres ved, at man f.eks. ikke længere kan passe tøj, som man tidligere kunne passe (dvs. en målbar forskel).

 

I nogle tilfælde kan oppustethed dog være en mild form for udspiling, idet maven ikke fysisk (hverken synligt eller målbart) forstørres, før dens volumen forøges med 1/4. På samme måde kan både oppustethed og udspiling nogle gange have ens årsager – de kan f.eks. begge forårsages af afslappelse af mavemusklerne. Dette er dog på ingen måde ensbetydende med, at en udspilet mave er det samme som en oppustet mave.

 

Det bør nævnes, at udtrykket maven egentlig er en smule misvisende, idet udspiling og oppustethed forekommer i abdomen (bughulen) som helhed – og ikke kun i mavesækken. I øvrigt er fagtermen for udspiling af maven abdominal distension.

 

Hvad kan udspile eller oppuste maven?

 

Maven (eller abdomen) kan udspiles eller oppustes på 3 måder; ved en forøgelse af mængden af:

 

  • Luft i maven
  • Væske i maven
  • Væv i maven

 

Derfor er omdrejningspunktet i diagnosticeringen af en udspilet eller oppustet mave, at finde ud af hvilken af de tre ovenstående faktorer, der er forårsager udspilningen samt hvad årsagen til dette er.

 

Du kan læse mere om de mulige underliggende årsager på næste side.

 

Næste side > Oppustet mave – Årsager