Oppustet mave – årsager
I denne artikel:
Følgende produkter der anbefales mod oppustethed:
Årsager til oppustethed
Almindelige årsager til oppustet mave kan være:
- Fødevareallergi
- Fødevareintolerans (inkl. laktoseintolerans)
- Bakteriel overvækst i tyndtarmen (SIBO)
- Konstipation (forstoppelse)
- Irriteret tyktarm (IBS)
- Aerofagi (at man sluger luft)
- Gastroøsofageal refluks (mavesyre i spiserøret)
- At overspise
- At spise for hurtigt
- Vægtøgning
- Luft i maven (overskydende gas i fordøjelsessystemet)
- Medicintyper der indeholder lactulose eller sorbitol
Mange kvinder føler sig desuden oppustede i forbindelse med menstruation.
Mere alvorlige sygdomme og tilstande der kan forårsage oppustet mave, inkluderer:
- Tumorer (svulster)
- Ascites (ophobning af væske i bughulen)
- Cøliaki (glutenallergi)
- Gastroparese (mavesækslammelse)
- Dumping syndrom (symptomer der typisk udvikles efter operationer på mavesækken)
- Ovariecancer (kræft i æggestokkene)
- Eksokrin pancreasinsufficiens (nedsat bugspytkirtelfunktion)
- Hirschssprungs sygdom (medfødt sygdom med fravær af de såkaldte ganglieceller)
Bakterier, luft i maven og oppustethed
At have meget luft i maven (egentlig gas i maven) kan skyldes en forhøjet bakteriel produktion af gas i fordøjelsessystemet. Bakterier kan producere for meget gas på 3 måder:
- Bakterieflora: Mængden af gas der produceres af bakterier i vores fordøjelsessystem, varierer fra person til person. Dette betyder, at nogle mennesker har en bakterieflora, der producerer mere gas end andre, hvilket kan være årsagen til, at man har luft i maven og oppustet mave.
- Fordøjelse og absorption: Dårlig fordøjelse eller absorption af fødevarer i tyndtarmen kan resultere i, at mere ufordøjet mad når tyktarmen. Jo mere ufordøjet mad bakterierne har, jo mere gas producerer de. Eksempler på sygdomme der involverer dårlig fordøjelse eller absorption er laktoseintolerans og cøliaki.
- Bakteriel overvækst i tyndtarmen (SIBO): Almindeligvis findes de gas-producerende bakterier kun i tyktarmen, men under nogle omstændigheder kan de brede sig til tyndtarmen. Resultatet af dette er, at føden når bakterierne – der normalt hører til i tyktarmen – allerede i tyndtarmen og at føden derfor møder bakterierne ufordøjet. Konsekvensen heraf er, at bakterierne producerer mere gas end normalt, hvilket kan give udspilet eller oppustet mave.
Konstipation (forstoppelse)
Konstipation kan være årsag til oppustet mave. Hvis man ofte er konstiperet, bør man aktivt behandle og forebygge konstipationen ved at omlægge sin livsstil. Dette gøres primært ved at:
- Spise fiberrigt: Rugbrød, fuldkornsprodukter, pærer m.fl. er gode kilder til kostfibre. Fibrene renser ud i tarmene og hjælper derved til at undgå konstipation
- Drikke vand: Ved at drikke rigelige mængder vand (poste- eller mineralvand uden brus – ikke danskvand, sodavand osv.) renser man ligeledes ud i tarmene, hvilket kan afhjælpe konstipation
Fødevareallergier
Fødevareallergier kan føre til oppustethed, når:
- Tarmene ikke tømmes ordentligt
- Fødevarerne medfører, at gas indelukkes (i fordøjelsessystemet)
- Der produceres for meget gas som en reaktion på fødevarerne
Hvede eller gluten samt mælkeprodukter er de hovedsaglige årsager til oppustet mave blandt fødevareallergikere.
Irriteret tyktarm (IBS)
Irriteret tyktarm kaldes også irritabel tyktarm, colon irritabile eller IBS og er en ufarlig tilstand, der indebærer visse ændringer i tyktarmen.
Mennesker der har irriteret tyktarm har ofte oppustet mave – især om aftenen, efter måltider og i forbindelse med stress. Herudover oplever mange desuden ændrede afføringsvaner (såsom diarre eller hård mave) samt at de ofte har ondt i maven.
Næste side > Oppustet mave – Behandling og lægetilsyn