Rygsmerter – årsager

I denne artikel:

Produkter der anbefales mod rygsmerter, kan ses her

 

Årsager til rygsmerter

 

Ryggens anatomi og funktion

 

For at forstå hvorfor du har rygsmerter, er det hensigtsmæssigt at få indblik i ryggens anatomi og funktion.

 

Din ryk består af knoglestrukturer kaldet ryghvirvler, som omgiver og beskytter rygmarven. Inde i rygmarven gennemløber nerverødder fra hjernen, som sender og modtager signaler til og fra resten af kroppen. Mellem ryghvirvlerne sidder bløde bruskskiver kaldet disci, som har en støddæmpende og bevægelighedsfremmende funktion for ryggen. Desuden giver muskler, ledbånd og sener yderligere støtte.

 

Typiske årsager til rygsmerter

 

  • Kroniske ryglidelser: Som følge af lidelser og tilstande kan enhver struktur i ryggen beskadiges i mildere eller alvorligere grad. Typiske årsager til rygsmerter forbundet med beskadigede strukturer i ryggen kan eksempelvis være gigt, knogleskørhed eller spinalstenose. Mange kroniske ryglidelser er arvelige og ofte medfødte. Dog kan akutte rygsmerter såsom rygskader i nogle tilfælde udvikle sig til en akut tilstand, hvis skaden ikke behandles.

 

  • Rygskader: En hyppig årsag til rygsmerter er en pludselig eller forkert bevægelse. Der er ofte tale om sports- eller arbejdsskader, men selv den mindste forkerte bevægelse kan forårsage rygsmerter i hvilken som helst situation. Typiske rygskader er fibersprængninger i ryggen, diskusprolapser, nerveskader (f. eks. indeklemt iskiasnerve) og brud på rygsøjlen.

 

  •  Refererede rygsmerter: Dvs. smerter forbundet med lidelser eller tilstande i andre dele af kroppen, som stråler til ryggen. Eksemper på refererede rygsmerter kan bl. a. være fibromyalgi og præmenstruelt syndrom (PMS). Endvidere kan alvorlige og livstruende lidelser såsom hjerteanfald og nyresten forårsage rygsmerter. Det samme gælder kræftformerne prostatakræft og bugspytkirtelkræft, som kan brede sig (mestasere) til ryggen og forårsage voldsomme rygsmerter.

 

I de fleste tilfælde er det ikke muligt at stille en diagnose og kategoriseres derfor som uspecifikke rygsmerter. Dette besværliggør behandlingen, da denne tager udgangspunkt i den underliggende årsag til rygsmerterne.

 

Læs evt. artiklen: Lændesmerter – behandling

 

 

Kilder:

 

Lægehåndbogen – “Rygsmerter”

http://laegehaandbogen.dk/ortopedi/symptomer-og-tegn/rygsmerter-11482.html

 

Patienthåndbogen – “Rygsmerter, akutte”

http://patienthaandbogen.dk/knogler-muskler-og-led/sygdomme/rygsmerter-akutte-11212.html

 

Krop & fysik – “Ondt i ryggen”

http://www.krop-fysik.dk/Files/Filer/Pjecer/Ondt_i_ryggen.pdf