Slidgigt i knæ – diagnose og behandling

I denne artikel:

 

Følgende produkter anbefales til behandling af slidgigt i knæ:

 

Diagnosticering af slidgigt i knæ

 

Ved diagnosticering af slidgigt i knæ kan følgende undersøgelser anvendes:

 

 • En fysisk undersøgelse af knæet
 • Røntgenundersøgelse
 • MR-scanning

 

Behandling af slidgigt/slidgigt i knæ

 

Der findes endnu ingen behandlingsteknik, der kan kurere slidgigt, men der følgende kan i nogle tilfælde mindske symptomerne betydeligt:

 • Medicin: Selvom der ikke findes nogle medicintyper, der afhjælper den underliggende årsag til slidgigten, kan forskellige smertestillende og antiinflammatoriske midler dæmpe symptomerne på slidgigten i knæet. Kortison-indsprøjtninger, glucosamin og såkaldt viskosupplementering anvendes desuden også ved slidgigt i knæet.
 • Vægttab: At tabe vægt – hvis man er overvægtig – er sandsynligvis en af de bedste måder at behandle (såvel som undgå slidgigt) på. Når kropsvægten reduceres, mindskes belastningen af knæleddet, hvilket skåner ledbrusken og i øvrigt dæmper symptomerne.
 • Fysioterapi/træningsprogram: Ofte vil man udarbejde et træningsprogram (til at styrke musklerne omkring knæet) sammen med en fysioterapeut. Formålet med træningsprogrammet er at styrke musklerne omkring knæet, hvilket sikrer, at knæets funktionsevne bevares bedst muligt.
 • Opvarmning og øvelser: Der findes flere forskellige øvelser, der kan bruges til at opvarme og smidiggøre knæleddet og derved mindske symptomerne på slidgigt. Herudover findes der også øvelser til at udstrække musklerne omkring knæene, hvilket ligeledes kan lindre smerter og afhjælpe ømhed samt stivhed.
 • Ændring af aktiviteter: At begrænse eller undgå visse fysiske aktiviteter – som f.eks. sport eller arbejde – kan hjælpe til at reducere belastningen på knæet og dermed mindske slidgigtens fremskriden såvel som symptomerne. Man kan desuden udskifte sportsgrene der belaster knæet (som f.eks. løb eller fodbold) med mindre belastende aktiviteter (som f.eks. svømning eller cykling).
 • Operation: Der findes flere forskellige kirurgiske indgreb, der kan anvendes ved slidgigt i knæene. Der er desuden adskillige faktorer man skal tage i betragtning, når man skal vurdere, om operation er en egnet behandlingsform i det enkelte tilfælde (som f.eks. omfanget af skaderne i knæet, patientens alder og sygehistorie, hvor fremskreden slidgigten er, symptomerne, risikovurderingen osv.).
 • Proteser: I alvorlige tilfælde kan proteser anvendes til at udskifte dele af- eller hele knæleddet.
 • Støttende hjælpemidler: Brug af krykker eller stok kan hjælpe til at støtte kropsvægten på dét ben, der er ramt af slidgigt. Ideen bag de støttende hjælpemidler er, at de aftager en del af kropsvægtens belastning på det ramte knæ. Der findes desuden forskellige former for knæbind, der støtter knæet og dermed mindsker symptomerne.
 • Alternative behandlingsmuligheder: De alternative behandlingsmuligheder inkluderer:

 

Produkter mod slidgigt

 

Produkter der anbefales til behandling af slidgigt i knæene, inkluderer:

 

 

 

 

Kilder:

 

Netpatient.dk – “Slidgigt (osteoartrose)”

http://www.netpatient.dk/Osteoartrose_slidgigt.htm

 

Patienthaandbogen.dk – “Slidgigt i knæet (knæartrose)”

http://patienthaandbogen.dk/eldre/sygdomme/slidgigt-i-kneet-kneartrose-2718.html

 

About.com – “Knee Arthritis”

http://orthopedics.about.com/cs/generalinfo1/a/kneearthritis.htm

 

American Academy of Orthopaedic Surgeons – “Frequently Asked Questions about Osteoarthritis of the Knee”

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00228

 

MedicineNet – “Osteoarthritis (OA or Degenerative Arthritis)”

http://www.medicinenet.com/osteoarthritis/article.htm