Svamp i munden – behandling

I denne artikel:

Behandling for svamp i munden

 

Behandling for svamp på tungen tager udgangspunkt i modvirkning af hurtig spredning af candidas-svampen. Dog afhænger kan behandlingsstrategien afhænge af din alder, din generelle helbredstilstand og årsagen til infektionen.

 

Eftersom svamp i munden sjældent forekommer hos raske mennesker, bør der stilles en diagnose for at udelukke en alvorlig underliggende sygdom. Ofte udføres et svampeskrab eller en blodprøve. Derfor bør du altid opsøge læge, hvis du har symptomer på svamp i munden. 

 

Hos mennesker med en sund helbredstilstand forsvinder svamp i munden 1-2 uger efter indtagelse af receptpligtig svampedræbende medicin. 

 

Derimod kan en omfattende og agressiv behandling være nødvedig hos mennesker med et stærkt nedsat immunforsvar. Såfremt du lider af en sygdom, som svækker dit immunforsvar, er det derfor vigtigt straks at opsøge lægehjælp i tilfælde af svamp i munden i stedet for at forsøge at behandle infektionen på egen hånd.

 

Længerevarende antibiotikabehandling bør som så vidt muligt undgås, idet der er stor risiko for, at balancen i mundens bioorganiske flora forværres, hvorved candida-svampen får frie vækstbetingelser. 

 

Behandling for trøske hos spædbørn

 

Hvis du ammer et barn med trøske, vil det være optimalt at behandle jer begge to samtidigt. Ellers vil mor og barn fortsætte med at smitte hinanden hele tiden.

 

  • Din læge kan ordinere en mild form for svampedræbende medicin til din baby og et topisk middel til dine bryster.
  • Hvis du har et “flaskebarn”, bør du rense rense sutteflasken grundigt dagligt og tør den godt bagefter, da fugt giver vækstvilkår for svamp.
  • Hvis du bruger brystpumpe, bør du rense enhver aftagelig del, som kommer i kontakt med modermælken.
 
Såfremt dit barn ikke indtager væske i mere end 12 timer, bør du straks opsøge lægen, idet intravenøs væsketilførsel kan være nødvendig.

 

 

Kilder:

 

Patienthåndbogen – “Svampeinfektion i munden”

http://patienthaandbogen.dk/mave-og-tarm/sygdomme/svampeinfektion-i-munden-2257.html

 

Patienthåndbogen – “Systemiske svampeinfektioner”

http://patienthaandbogen.dk/infektioner/sygdomme/systemiske-svampeinfektioner-15773.html

 

Sundhedsguiden – “Trøske i mundhulen, Candidiasis, Candida)”

http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/svampeinfektioner/troeske-(svamp-i-mundhulen-candidiasis-candida)/

 

Better Medicine – “Oral Thrush”

http://www.bettermedicine.com/article/oral-thrush