Tennisalbue

I denne artikel:

Produkter der anbefales til behandling af tennisalbuer, kan ses her

 

Generelt om tennisalbuer

 

Hvad er en tennisalbue?

 

En tennisalbue er inflammation som følge af gentagne (over)belastninger af bindevævet, som hæfter underarmens senemuskler på det lille knoglefremspring (epikondylen) på albuens yderside. Som oftest er der tale om mikroskopiske bristninger ved senefæstet.

 

Den lægevidenskabelige betegnelse for en tennisalbue er lateral epikondylitis.

 

Der findes to former for epikondylitis:

 

  • Lateral epikondylitis: Inflammation af albuens yderside – en tilstand, som generelt kaldes en tennisalbue
  • Medial epikondylitis: Inflammation af albuens inderside – en tilstand, som populært kaldes en golfalbue

 

 

Dog er en tennisalbue en langt hyppigere skade end en golfalbue.

 

Som regel indebærer behandling for tennisalbue hvile eller immobilisering af armen. For at undgå unødig aktivitet lægges albuen ofte i en støttebandage.

 

En ubehandlet tennisalbue kan give kroniske smerter ved enhver belastning af albuen. Derfor er det vigtigt at skaden er helet, inden du igen bruger armen til belastende opgaver. Normalt kan skaden heles ved hvile og fysioterapi. Dog bliver nogle opereret for en tennisalbue, hvis den fysioterapeutiske behandling ikke er tilstrækkelig.

 

Hvem får tennisalbuer?

 

Det menes, at mindst halvdelen af alle tennisspillere har oplevet en tennisalbue, hvilket primært skyldes en dårlig slagteknik i forbindelse med baghåndsslag.

 

Trods navnet er en tennisalbue primært en arbejdsskade, der rammer mennesker, hvis jobfunktion indebærer mange ensartede gentagende bevægelser i håndled og arm. Især er faggrupper såsom malere, gulvlæggere, murere, kokke og slagtere særligt udsatte for arbejdsrelaterede skader, som kan diagnosticeres som tennisalbuer.

 

Det skønnes, at ca. 1-2 % af den danske befolkning pådrager sig en tennisalbue på et tidspunkt i livet. I nogle erhverv er risikoen for at få tennisalbue dog væsentligt højere.  Ifølge Lægehåndbogen er prævalensen hos slagteriarbejdere  8,9%.  Kvinder er mere eksponeret for tennisalbuer end mænd. Selvom mennesker i alle aldersgrupper skades, er der øget risiko for at få skaden, hvis man er over 40 år.

 

Udsigterne for helbredelse

 

Prognosen for fuld helbredelse er især god, hvis tilstanden er akut og den udløsende årsag er tydelig.  Ifølge Patienthåndbogen helbredes ca. 50-70%, hvoraf udsigterne for fuld helbredelse er “bedst ved akutte tilstande med kar udløsende årsag og hurtig behandling”.  Hvis den udløsende årsag derimod er uklar, kan tennisalbuen udvikle sig til en kronisk tilstand – især, hvis behandlingen forsinkes.

 

Bliver man opereret for tennisalbue, er der store chancer for at forbedre tilstanden. Dog er det blot ca. halvdelen, som bliver helt helbredt.

 

Næste side > Tennisalbue – Årsager og symptomer