Tennisalbue – årsager og symptomer

I denne artikel:

Produkter der anbefales til behandling af tennisalbuer, kan ses her

 

Fysiologiske årsager til en tennisalbue

  

(Over)belastning af underarmens muskelsener og bindevævet, som fæster senerne på knoglefremspringet på ydersiden af albuen kan medføre mikroskopiske bristninger omkring senefæstet. Denne type inflammation på albuens yderside kaldes en tennisalbue.  Normalt opstår inflammationen af albuens bløde væv som følge af gentagne ensartede bevægelser i arm og håndled i en arbejdsfunktion eller en sportsaktivitet. 

 

Albuen forsømmes ofte ved fysisk arbejde og er længe om at hele, når skaden først er opstået. Smerterne kan variere lige fra mild symptomer såsom ømhed ved belastning af albuen til voldsom smerte uden bevægelse af albuen. 

 

En tennisalbue er en alvorlig skade, som typisk varer 6-24 måneder. Langt størstedelen er helt helbredt i løbet af et år.

 

Trods navnet er en tennisalbue langt fra blot en sportsskade. Langt de fleste tennisalbuer er arbejdsskader som følge af hyppige ensartede gentagende bevægelser af håndled eller arm i en given jobfunktion.  Symptomerne opstår ofte efter flere års (over)belastning, men kan også udvikle sig pludseligt kort efter et ny arbejdsfunktion, som påkræver nye og uvante bevægelser.

 

Generelle symptomer på tennisalbuer

 

Følgende symptomer forbindes som regel med en tennisalbue:

 

  • Smerter på ydersiden af albuen ved:
  • Løft eller bøjning af armen
  • Greb af små genstande – f. eks. kan de være svært at holde fast om en blyant
  • Bagudbøjning af hånden ved modstand – f.eks. ved løft af vægt ved træning af biceps
  • Rotation af håndled/underarm – f. eks. brug af skruetrækker eller drejning af håndtag
  • Svært at strække armen helt ud
  • Smerter kan stråle op i overarm eller skulder eller ned langs underarmens yderside eller håndled.
 

 

Hvor en tennisalbue er en tilstand forbindes med smerter og ømhed på albuens yderside, er samme type smerter lokaliseret på albuens inderside tegn på en såkaldt golfalbue.

 

Næste side > Tennisalbue – Behandling