Tennisalbue – behandling

I denne artikel:

Produkter der anbefales til behandling af tennisalbuer, kan ses her

 

Procedurer ved behandling af tennisalbue 

 

Diagnosen tennisalbue stilles normalt ud fra en fysisk undersøgelse og en symptom-beskrivelse. Normalt er bristningerne i vævet ved senefæstet på albuens yderside så mikroskopiske små, at selv en røntgenundersøgelse ikke tilstrækkeligt til at stille diagnosen.

 

Som udgangspunkt er behandlingen af en tennisalbue konservativ, idet den påbegyndes med en simpel skadesbehandling, hvorefter genoptræningen af albuen langsomt og gradvist intensiveres i form af fyioterapeutiske øvelser.

 

I de fleste tilfælde vil tennisalbuen forsvinde i løbet af få måneder.

 

Behandling af en tennisalbue består som udgangspunkt af følgende procedurer:

 

  • Skadesbehandling – også kaldt RICE-proceduren
  • Genoptræning – primært fysioterapeutiske øvelser

 

Produkter der anbefales til behandling af tennisalbuer, kan ses her

 

Såfremt den igangværende behandling ikke formår at dæmpe symptomerne, vil der trin-for-trin forsøges andre mere intensive behandlingsmetoder.

I sidste instans kan patienten i sjældne tilfælde blive opereret for tennisalbuen.

 

Skadesbehandling

 

Skadesbehandlingen tager udgangspunkt i den såkaldte RICE-procedure, som er en forkortelse af Rest, Ice, Compression, Elevation:

 

  • Hvile (Rest): Hvile giver albuens beskadigede væv den fornødne ro til at hele.  F.eks. kan en bandage eller en skinne reducere håndleddets bevægelser og derved spændinger i albuen. 

 

  • Is (Ice): Nedkøling af albuen kan reducere inflammationen af vævet. Isen må ikke påføres direkte på huden, men kan evt. indvikles i et viskestykke. Alternativt kan anvende en ispose til skader i kombination med en kølegel

 

 

  • Hævelse (Elevation):  Hæv armen som så vidt muligt for at mindske blodtilførslen og derved hævelsen. Hermed før albuen mere hvile, hvilket fremskynder helingen.

 

For at dæmpe eventuelle smerter kan det hjæpe at tage smertestillende håndkøbsmedicin.

 

Genoptræning af tennisalbue

 

Genoptræning er en væsentlig fase i behandlingen af en tennisalbue.

Det er vigtigt, at tennisalbuen langsomt og gravist genoptrænes. Træningsbelastningen er i begyndelsen meget lav – på intet tidspunkt nås smertepunktet for at undgå risikoen for at symptomerne forværres..  I takt med, at albuen bliver stærkere og smidigere intensiveres øvelserne.

 

Øvelser til genoptræning af tennisalbuer

 

Øvelse 1: Sådan udstrækkes albuen

 

Hold udstrækningen i 20-30 sekunder uden at strække til smertepunktet. Lav ca. 10-15 udstækninger. Strækøvelsen bør udføres mindst 2 gange om dagen. 

 

Øvelse 2: Sådan styrkes albuen

 

Støt underarmen på bordkanten og bevæg håndledet med en let håndvægt (ca. 0.5 kg) med håndfladen vendende nedad (pronation).  Håndleddet løftes langsomt op og sænkes ligeså langsomt tilbage til udgangspositionen.

 

Vend underarmen, således at håndvægten holdes med håndfladen vendende opad (supination). Øvelsen udføres ligesom forrige øvelse med underarmen på bordets kant, så kun håndleddet kan bevæges. Håndleddet løfter vægten langsomt opad og sænker den ligeså langsomt.

 

Operation for tennisalbue

 

I sjældne tilfælde er den fysioterpeutiske behandling af tennisalbuen ikke tilstrækkeligt. Efter mindst et års forgæves forsøg på at genoptræne albuen, kan en operation i sidste instans være den eneste og sidste mulighed for at komme af med tennisalbuen. 

 

En kikkertundersøgelse af albueleddet – også kaldet artroskopi – kan identificere og fjerne beskadiget væv inde i albuen. 

 

Efter operationen skal tennisalbuen hvile i en speciel skinne inden genoptræningen kan indledes påny – præcis ligesom principperne i behandlingsproceduren ved tennisalbuer foreskriver som beskrevet i denne artikel.

 

 

Kilder:

 

Patienthaandbogen – “Tennisalbue (epicondylit)

http://patienthaandbogen.dk/knogler-muskler-og-led/sygdomme/tennisalbue-epikondylit-1192.html

 

Lægehåndbogen – “Epikondylit”

http://laegehaandbogen.dk/legehandbogen/fysmed-og-rehab/epikondylit-1225.html

 

Netdoktor -“Tennisalbue (Epicondylitis lateralis humeri)”

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/tennisalbue.htm

 

Sportnetdoc.dk – Tennisalbue (epicondylitis lateralis)”

http://www.sportnetdoc.dk/injury/01-01.htm

 

SundhedsLex.dk – “”Tennisalbue: Øvelser”

http://www.sundhedslex.dk/tennisalbue-oevelser.htm

 

WebMD.dk – “Tennis Elbow”

http://www.webmd.com/osteoarthritis/guide/tennis-elbow