Urinsyregigt – årsager

I denne artikel:

Årsager til urinsyregigt

 

Når en celle dør, optages celekernens puriner i blodet, hvor de nedbrydes af enzymer og til sidst ender som affaldsproduktet kaldet urinsyre – dvs. urinsyre er slutproduktet efter kroppens nedbrydelse af egene celler (DNA). Den mængde urinsyre, som ikke udskilles med urinen, ophobes i kroppen og kan med tiden udfælde små nålelignende krystaller i ét eller flere led.

 

Som reaktion på denne voldsomme irritation af vævet i leddet, opstår en akut inflammation med rødme, hævelse og pludselige kraftige smerter, der kendes som et anfald af urinsyregigt.

 

 

Hvis urinsyren ikke udskilles fra kroppen lider man af tilstanden hyperurikæmi, som er den grundliggende forudsætning for at kunne udvikle urinsyregigt.

 

Som udgangspunkt skyldes kan den ophobede urinsyre enten skyldes:

 

  • En for lav udskillelse af urinsyre: Normalt udskilles al den urinsyre, som dannes naturligt i kroppen via urinen og afføringen. Hele 90% af tilfælde med overskydende urinsyre i kroppen skyldes nyrenes nedsatte evne til at udskille tilstrækkelig med urinsyre. En hyppig årsag til den nedsatte nyrefunktion er aflejring af urinsyrekrystaller i nyrerne – også kaldet nyresten.  Dog kan der være mange andre årsager til nyresvigt. 

 

eller

 

  • En for høj produktion af urinsyre: Ca. 10% af forekomster med for meget urinsyre skyldes en øget produktion af urinsyre. I forhold til den naturlige forekomsten puriner i kroppen, indtager vi kun en meget lille del via kosten. Fødevarer med et meget højt niveau af puriner er ofte fed mad og alkohol. Derfor blev podagra tidligere betragtet som rige mands gigt, mens slidgigt var forbeholdt de fattige. 

     

    Desuden indeholder læskedrikke sødet med fruktose (frugtsukker) store mængder af putiner.

     

    Sygdomme med hurtig nedbrydelse og udskifting af celler såsom psoriasis samt visse kræftsygdomme og blodsygdomme kan også være årsag til en forøget produktion af urinsyre i kroppen. 

 

 

Det skal dog understreges, at et højt niveau af urinsyre i blodet ikke nødvendigvis betyder, at man har eller vil få urinsyregigt. Men jo risikoen for urinsyregigt stiger i takt med, at niveauet af urinsyre i blodet stiger samt hvor længe tilstanden har stået på. 

 

Næste side > Urinsyregigt – Symptomer