Urinsyregigt – symptomer
I denne artikel:
Symptomer på urinsyregigt
Hvis kroppen ikke kan udskille ligeså meget urinsyre som den danner, kan den ophobede urinsyre i blodet med tiden udfælde krystaller, som aflejres i leddene. Symptomerne er ikke til at tage fejl af , idet smerterne er så akutte og udtalte, at selv dynen kan føles uudholdelig. Som oftest opstår et anfald af urinsyregigt om natten.
Over halvdelen af forekomsten af urinsyregigt opstår i storetåen – også kaldet podagra. Dog kan urinsyregigt også opstå i fødder, knæ, fingre, håndled, albuer og skuldre.
Symptomerne opstår altid i det ramte led, men kan med tiden brede sig til flere led – især ændre mennsker oplever, at urinsyregigtanfald efterhånden erstattes af en kronisk form for urinsyregigt, som til gengæld er mindre smertefuld og ofte forveksles med symptomer på andre gigtsygdomme.
Følgende symptomer kan forbindes med urinsyregigt:
- Varme, smerte, hævelse og ekstrem ømhed i et led
- Akutte intense smerter af nogle timers varighed, som gradvis aftager over de følgende få dage
- Leddene hæver og er ømme
- Rødme på huden omkring det inflammerede led – huden skaller nogle gange af
- Nedsat bevægelighed i det ramte led
- Feber
- Ved kronisk urinsyregigt kan urinsyrekrystaller aflejres lige under hudoverfladen på hænderne, albuerne eller ørerene og manifesterer sig som hvide eller gullige udbulende knuder (tophi)
- I sjældne tilfælde af urinsyregigt kan urinsyrekrystallerne aflejres i nyrerne, hvilket kan medføre nyresten, hvilket i værste fald kan resuultere i nedsat nyefunktion
Næste side > Urinsyregigt – Behandling