Ingefær

I denne artikel:

Du kan købe anbefalede kosttilskud med ingefær her

 

Generelt om ingefær

 

Ingefærplanten kaldes på latin Zingiber officinale og har været dyrket i flere tusinde år i Indien og Kina. De ældste optegnelser om ingefær stammer fra Konfutse i Kina og fra Koranen i de arabiske lande.

 

Præcis hvor i verden kultiveringen af ingefær begyndte, er usikkert – selvom mange eksperter mener, at det var i de tropiske dele af Asien. I dag dyrkes ingefær primært i Asien og Afrika. De 3 største producenter er Indien, Kina og Indonesien.

 

Det er ingefærplantens knoldede rodstok (rhizom), der anvendes i madlavning og naturmedicin. Rodstokken kan variere i størrelse, men har typisk en maksimal diameter på 5 cm.

 

Ingefærs gastronomiske anvendelse

 

Ingefær findes i følgende former:

 

Ingefær anvendes som ingrediens i:

 

  • Kaffe og te
  • Øl, vin, snaps og likør
  • Læskedrikke
  • Marmelader og kompotter
  • Slik, is og desserter
  • Kiks og kager
  • Marinader
  • Olier
  • Madlavning

 

 

Ingefær-type  Karakteristika  Anvendelse 
Ung ingefærrod Saftig, kødfuld, mild smag Til syltning, te, madlavning 
Moden ingefærrod Tør, fibrøs, kraftig smag Generel madlavning 
Ingefærpulver Skarp smag der adskiller sig markant fra frisk ingefær  I kager, kiks, øl, ginger ale 
Krystalliseret ingefær Sød smag – men med ingefærens særlige nuancer Som slik eller i desserter 

 

Frisk ingefær har i øvrigt konserverende egenskaber, hvilket netop gør, at den egner sig til marinader, olier, syltning, marmelader osv.

 

Ingefærs medicinske anvendelse

 

Der mangler endnu klare videnskabelige beviser for de fleste af de påståede gavnlige virkninger af ingefær. De manglende beviser skyldes først og fremmest, at forskerne endnu har en ringe forståelse af de kemiske forbindelser i ingefær samt deres konkrete effekt på menneskekroppen og dens helbredsmæssige problemer.

 

Ingefær har dog været brugt medicinsk af flere samfund i mange tusinde år og findes også i dag i forskellige kosttilskud og naturlægemidler. Til medicinsk brug fås ingefær frisk eller tørret samt i kapsler, pulverform, ekstrakt og olier. 

  

Ingefær har igennem tiden været brugt til behandling og lindring følgende sygdomme, tilstande og symptomer:

 

  • Dyspepsi 
  • Appetitløshed
  • Gastroøsofagel refluks
  • Kolik
  • Reumatisme
  • Gigtsygdomme
  • Pest
  • Dårligt blodomløb
  • Udrensning af kroppen
  • Skaldethed
  • Slangebid
  • Malaria
  • Feber
  • Forebyggelse af kræft
  • Forkølelser
  • Hedekramper
  • Diabetiske komplikationer
  • Forbrændninger
  • Inflammationer
  • Infektioner
  • Tandpiner
  • Hovedpiner
  • Lændesmerter
  • Brystsmerter
  • Muskelspasmer

  • Luftvejsproblemer:
    • Astma
    • Hoste
    • Bronkitis

 

  • Mave/tarm-problemer:
    • Diarre
    • Dysenteri
    • Madforgiftning
    • Luft i maven/oppustethed
    • Mavekramper
    • Mavepine/ondt i maven
    • Fordøjelsesproblemer

 

  • Kvalme som følge af:
    • Transportsyge (inkl. søsyge og køresyge)
    • Kemoterapi (kræftbehandling)
    • Graviditet (morgenkvalme)
    • Operationer (kirurgiske indgreb)

 

  • Mod hjerte-kar-sygdomme som:
    • Blodfortyndende middel
    • Kolesterolsænkende middel

 

  • Huden:
    • Hudpleje
    • Smerter i huden

 

Ingefær har desuden længe været anvendt som elskovsmiddel (denne effekt er heller ikke videnskabeligt bevist) og omtales bl.a. i det gamle værk Kama Sutra.

 

Du kan købe forskellige kosttilskud med ingefær her

 

Forholdsregler

 

Man bør generelt kun indtage mindre mængder ingefær ad gangen for at undgå bivirkninger. Tager man følgende medicintyper, bør man konsultere sin læge, inden man indtager ingefær:

 

  • Blodfortyndende medicin (antikoagulationsbehandling – inkl. Warfarin) 
  • Medicin mod forhøjet blodtryk (blodtryksnedættende medicin)
  • Diabetesmedicin (insulinbehandling)

 

Mennesker der har galdesten bør også konsultere deres læge, inden de indtager ingefær. Herudover skal man være opmærksom på følgende:

 

  • Gravide kvinder kan spise ingefær i almindelig madlavning, men bør ikke indtage nogle former for naturmedicin eller kosttilskud indeholdende ingefær. Grunden hertil er, at nogle kosttiskud indeholder forhøjede doser af ingefær, der kan være skadelige for fostret. Anbefalingen baserer på en pressemeddelelse fra fødevarestyrelsen i 2008.

 

  • Vedrørende amning er anbefalingen generelt, at man helt afholder sig fra ingefær, idet lægevidenskaben endnu ikke kender meget til sammenhængende mellem ingefær og amning.

 

  • Øvrige bivirkninger ved ingefær kan være luft i maven, oppustethed, halsbrand og kvalme (disse optræder hyppigst ved brug af ingefærpulver). 

 

Næste side > Ingefærs virkning